you can find severall things on my forum,tips for the computer,information abouth sarcoidos,fotos
 
IndexRegistrerenKalenderGalerijFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen
I am still looking for people who want to join my site. So if you are up for that just register yourself.I am also open for further suggestions about improving my site.
Clock
ShoutMix

ShoutMix chat widget
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Wie is er online?
Er zijn in totaal 1 gebruiker online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 10. Dit aantal is bereikt op vr jan 25, 2013 9:53 pm.

Deel | 
 

 Diagnose sarcoidose

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Frans
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 77
Points : 202
Join date : 08-05-09
Leeftijd : 52
Woonplaats : Emmen

BerichtOnderwerp: Diagnose sarcoidose   vr mei 08, 2009 8:28 pm

Diagnose

Soms wordt sarcoïdose per toeval ontdekt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het maken van een longfoto tijdens een medische keuring. Het spreekt voor zich dat deze patiënten vaak helemaal geen klachten hebben.

Komt u echter met gezondheidsklachten bij uw arts, dan zijn er een aantal onderzoeken nodig om sarcoïdose vast te stellen. Welke van deze onderzoeken u daadwerkelijk zult ondergaan is per patiënt verschillend. Het hangt af van de aard en de ernst van uw klachten.

Hieronder worden de meest belangrijke opgesomd en uitgelegd:

Lichamelijk onderzoek
De arts zal uw gewrichten, huid, lymfeklieren, ogen, longen, hart en andere organen onderzoeken.

Laboratoriumonderzoek
In het laboratorium worden uw bloed en urine onderzocht. Door middel van het bloedonderzoek, kan de arts er achter komen of de ziekte nog steeds actief is. Ook kan hij met bloed testen of de werking van sommige organen verstoord is, zoals bijvoorbeeld de lever en de nieren. Verder wordt het calciumgehalte in het bloed bepaald. Een te hoog calciumgehalte is een aanwijzing voor sarcoïdose.
Bovendien wordt uw urine onderzocht. Ook hierin wordt gekeken of het calcium-gehalte te hoog is. Net als in het bloed is dat een aanwijzing voor sarcoïdose.

Beeldvormend onderzoek
Met dit onderzoek krijgt de arts informatie over de plaats van de ontstekingen. Ook kan hij zien of er littekenweefsel is ontstaan. Meestal worden de beelden gemaakt met een gewone röntgenfoto. Maar dit kan ook met een (hoge resolutie) computer tomografie (CT)-scan. Dit is een techniek waarbij u liggend op een tafel door een ring wordt geschoven. Onderwijl worden met behulp van röntgenstralen en de computer opnamen gemaakt. Zowel een röntgenfoto als een (hoge resolutie) CT-scan brengen de organen in de borstholte van de patiënt in beeld. Daarnaast zijn er ook andere vormen van beeldvormend onderzoek. Sommige ziekenhuizen beschikken namelijk over een scanner. Voorbeelden hiervan zijn: de galliumscan, de PET-scan en de octrotide-scan. Met deze scans is het mogelijk om informatie te krijgen over de ziekteactiviteit in het gehele lichaam.

Onderzoek van de longfunctie
Een blaastest kan aantonen of de longen goed functioneren. Getest wordt hoe groot de inhoud van de longen is en hoe goed de longen de zuurstof opnemen.

Longspoeling
Dit onderzoek wordt ook wel de Broncho Alveolaire Lavage (kortweg: BAL) genoemd. Een longarts voert deze ingreep uit. Via een dunne, buigzame slang (een bronchoscoop) kijkt deze in de longen, spuit een beetje vloeistof in en zuigt dat direct weer weg. In deze vloeistof zitten dan cellen die in het laboratorium worden onderzocht. Zo kan aangetoond worden dat de cellen een patroon hebben dat bij Sarcoïdose past. Ook kan in de vloeistof gezocht worden naar andere oorzaken van ontstekingen. Zo wordt uitgesloten dat het niet om een andere longziekte gaat. Tenslotte geeft dit onderzoek in bepaalde gevallen informatie over de aanwezigheid van littekenweefsel in de longen.

Weefselonderzoek
Als voornoemde onderzoeken niet voldoende zekerheid opleveren, kan er voor gekozen worden om een biopsie te doen. Dit is een kleine ingreep waarbij een stukje van de getroffen organen of weefsels wordt weggenomen voor onderzoek onder de microscoop. Wil de arts een biopt nemen van de longen, dan doet hij dit vaak al via de bronchoscoop tijdens de longspoeling. Bevinden zich in het verkregen weefsel granulomen (ophopingen van witte bloedcellen) dan is dat een aanwijzing voor sarcoïdose.

Ziektebeeld, diagnose en behandeling
Sarcoïdose kan verspreid over meerdere delen van het lichaam voorkomen. Dikwijls zijn de klachten gecombineerd aanwezig en dat schept een vrij complex beeld van de aandoening. In dit gedeelte worden de verschillende door sarcoïdose getroffen weefsels, lichaamsdelen of organen stuk voor stuk besproken, meestal met een korte beschrijving van de behandeling van de specifieke problemen. Vanzelfsprekend is dit beperkt tot de meest voorkomende gevallen en kan geen rekening worden gehouden met verdere complicaties (dit is ook niet mogelijk), dus kan dit ook nooit de diagnose van een arts vervangen!

Hieronder volgt een aantal lichaamsdelen waar een actieve sarcoïdose aanleiding kan geven tot klachten. Dikwijls beperkt de aandoening zich niet tot een enkel lichaamsdeel, maar komen klachten verspreid over meerdere lichaamsdelen voor. Ziektebeeld en behandeling worden per lichaamsdeel gegeven, verspreid voorkomen kan aanleiding geven tot een noodzakelijk afwijkende behandelstrategie.
[/size][/size]
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://franskuiper.forum-motion.com
 
Diagnose sarcoidose
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Frans-Kuiper Forum en Website :: Sarcoidose-
Ga naar: