you can find severall things on my forum,tips for the computer,information abouth sarcoidos,fotos
 
IndexRegistrerenKalenderGalerijFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen
I am still looking for people who want to join my site. So if you are up for that just register yourself.I am also open for further suggestions about improving my site.
Clock
ShoutMix

ShoutMix chat widget
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Wie is er online?
Er zijn in totaal 1 gebruiker online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 10. Dit aantal is bereikt op vr jan 25, 2013 9:53 pm.

Deel | 
 

 De Beroepsprocedure in een Sociaal-Zekerheidsgeschil Deel 1 van 2

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Frans
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 77
Points : 202
Join date : 08-05-09
Leeftijd : 52
Woonplaats : Emmen

BerichtOnderwerp: De Beroepsprocedure in een Sociaal-Zekerheidsgeschil Deel 1 van 2   wo mei 27, 2009 1:31 pm

De Beroepsprocedure in een Sociaal-Zekerheidsgeschil

Inleiding

In de voorgaande paragrafen is aandacht besteed aan de diverse regelingen op het gebied van de sociale zekerheid, voor zover deze betrekking heeft op arbeidsongeschiktheid. Iemand die arbeidsongeschikt wordt, kan geconfronteerd worden met een doorlopende loonaanspraak op zijn werkgever, met de Ziektewet, de WAO etc. De vraag rijst hoe te handelen indien op dit terrein problemen ontstaan. Wat te doen als uw werkgever, ondanks ziekte, uw loon niet wil doorbetalen, wat te doen als de uitvoeringsinstelling u geen WAO wil toekennen etc. Uitleg over dergelijke procedures is niet eenvoudig. Dit geldt met name omdat per wet verschillende regels en voorwaarden kunnen gelden. In het hierna volgende zal ik mij daarom beperken tot de meest voorkomende beroepsprocedures. Dit zijn ook de procedures waarmee u als sarcoïdose patiënt het eerst in aanraking zal kunnen komen. Het betreft de procedure in het kader van een loonvordering jegens uw werkgever en een procedure in het kader van de Ziektewet/WAO.

Rechtsbijstand

Omdat juridische regels en de daarbij behorende beroepsprocedures nogal ingewikkeld kunnen zijn, is het raadzaam om de hulp van een deskundige in te roepen. Dit is overigens niet verplicht. Zowel de procedure tegen uw werkgever als de procedure tegen de uitvoeringsinstelling kunt u zelf voeren zonder dat daarbij verplicht een gemachtigde in de hand moet worden genomen. Zoals aangegeven is dat echter niet verstandig. De procedures zijn daarvoor, helaas, te ingewikkeld en onherstelbare fouten zijn snel gemaakt.

Het zal trouwens niet altijd meevallen om een deskundige rechtsbijstandverlener te vinden. Als u informatie daarover nodig heeft, kunt u zich het beste wenden tot het Bureau voor Rechtshulp bij u in de buurt. Medewerkers van zo'n bureau kunnen u dan vertellen welke advocaat gespecialiseerd is in loonvorderingsprocedures (tegen uw werkgever) en/of beroepsprocedures in arbeidsongeschiktheidsaangelegenheden (tegen de uitvoeringsinstelling). Als u daarvan lid bent, kunt u zich uiteraard ook wenden tot de Rechtskundige Dienst van de diverse vakcentrales.

Als u zich laat bijstaan door een jurist van uw vakvereniging, dan zijn de kosten daarvan uiteraard nihil. Op basis van uw lidmaatschap heeft u dan immers recht op gratis rechtsbijstand. Bent u geen lid van een vakvereniging en wilt u in een procedure door een advocaat worden bijgestaan, dan zal beoordeeld moeten worden of u voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komt. Is dat het geval, dan zal u een eigen bijdrage aan de advocaat moeten betalen, welke eigen bijdrage afhankelijk is van de hoogte van uw inkomen. Momenteel komt u als gezin niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking, als u een inkomen heeft van meer dan f 3.665,-- netto per maand. Als alleenstaande komt u niet in aanmerking, als u meer verdient dan f 2.650,-- netto per maand. De eigen bijdrage die u aan de advocaat moet betalen, verschilt overigens sterk, al naar gelang de hoogte van uw inkomen. Ten minste moet u f 110,-- betalen, maximaal f 1.015,--.

Komt u niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking, dan zult u de advocaat op basis van zijn/haar uurtarief moeten betalen. Het uurtarief kan per advocaat nogal verschillen. Meestal zult u rekening moeten houden met bedragen tussen f 200,- en f 300,- per uur exclusief b.t.w. U kunt zich daarom voorstellen dat zo'n advocatenrekening flink kan oplopen.

Wat de kosten betreft moet u ook nog rekening houden met het griffierecht (een soort administratiekosten), zoals dat door de rechterlijke instantie in rekening wordt gebracht. Afhankelijk van de aard van de procedure kan dit griffierecht uiteenlopen van f 55,- tot f 295,-.

In een procedure in het kader van een arbeidsongeschiktheidsgeschil wordt geen proceskostenveroordeling uitgesproken. Als u de procedure verliest, betekent dit dat u de kosten van de wederpartij (meestal de uitvoeringsinstelling) niet behoeft te betalen. In een procedure tegen uw werkgever moet u wel serieus rekening houden met een proceskostenveroordeling, indien uw vorderingen worden afgewezen. Een dergelijke kostenveroordeling kan al snel oplopen tot f 1.000,- à f 1.500,-. U moet zich dus goed realiseren welke risico's u neemt. Uw advocaat kan u uiteraard op dit punt nader informeren.

Hoe verloopt een loonvorderingsprocedure ?

Voorheen was het zo dat u, bij ziekte, een uitkering kon krijgen op grond van de Ziektewet. Al enige tijd zijn de regels op dit punt ingrijpend gewijzigd. Momenteel is het zo dat uw werkgever gehouden is gedurende het eerste jaar van uw ziekte/arbeidsongeschiktheid het loon zelf door te betalen. De betalingsverplichting is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. De wet schrijft echter niet voor dat u volledig moet worden doorbetaald. Vastgelegd is dat de betalingsverplichting van uw werkgever zich beperkt tot 70 % van uw loon, doch ten minste tot betaling van het wettelijk minimumloon. In individuele arbeidsovereenkomsten of in Cao's wordt vaak afgesproken dat meer dan 70 % wordt doorbetaald. Men spreekt dan van een suppletie (aanvulling).

Uw werkgever zal doorgaans niet zelf in staat zijn om te beoordelen of u al dan niet ziek bent. Dit nog afgezien van het feit dat u een dergelijke beoordeling waarschijnlijk niet aan uw werkgever wil overlaten. De wetgever heeft bedacht dat deze beoordeling moet toekomen aan een zogenaamde Arbo-dienst. Iedere werkgever moet daarover afspraken met zo'n Arbo-dienst maken. Uiteraard doet zich geen probleem voor, als de Arbo-dienst u ziek vindt. Uw werkgever zal u dan immers uw loon moeten doorbetalen tot het einde van uw ziekte en maximaal gedurende één jaar. Een probleem ontstaat wel, als de Arbo-dienst vindt dat u wel in staat bent uw eigen werkzaamheden te verrichten. Uw werkgever is dan namelijk niet verplicht uw salaris door betalen. Sterker nog, het komt voor dat de werkgever u dan met ontslag bedreigt, indien u uw werkzaamheden niet hervat.

Als de Arbo-dienst het niet met u eens is en derhalve vindt dat u wel in staat bent uw eigen werkzaamheden te verrichten, dan kunt u een zogenaamde second opinion vragen. Een second opinion wordt uitgevoerd door een verzekeringsarts van een uitvoeringsinstelling (b.v. het Gak). Valt ook de second opinion negatief uit, dan rest u nog slechts een civielrechtelijke procedure bij het kantongerecht. U zult uw werkgever dan rechtstreeks moeten aanspreken en doorbetaling van uw salaris moeten vorderen. Het zal duidelijk zijn dat u dan wel een zware bewijslast heeft. U moet namelijk aantonen dat de Arbo-arts en de arts van de uitvoeringsinstelling het bij het verkeerde eind hebben. Gezien het risico van een proceskostenveroordeling, waarover hiervoor gesproken is, zult u zich goed moeten afvragen of zo'n procedure wel haalbaar is.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat uw werkgever uw loon niet wil doorbetalen, ondanks een voor u gunstig oordeel van de Arbo-arts of de arts van de uitvoeringsinstelling. Tevens komt het voor dat een werkgever helemaal geen Arbo-dienst heeft ingeschakeld. Als uw werkgever, in één van deze situaties, uw loon niet of niet juist doorbetaald, zult u zich ook tot het kantongerecht moeten wenden.

Een loonvorderingsprocedure bij het kantongerecht vangt aan met een dagvaarding. In die dagvaarding wordt aangegeven waarom u meent recht te hebben op doorbetaling van uw salaris. De dagvaarding moet officieel aan uw werkgever worden uitgereikt door een deurwaarder. Uw werkgever heeft vervolgens de gelegenheid zich schriftelijk of mondeling in de procedure te verweren. Naar aanleiding van zo'n verweer kan de kantonrechter drie dingen doen:
De kantonrechter kan een beslissing nemen.
De kantonrechter kan u in de gelegenheid stellen schriftelijk op het standpunt van uw werkgever te reageren; in dat geval mag uw werkgever daar ook nog één keer schriftelijk op reageren.
De kantonrechter kan bepalen dat een zitting plaatsvindt; in dat geval zullen u en uw werkgever bij de kantonrechter moeten verschijnen om nadere informatie te verstrekken. De kantonrechter kan dan b.v. proberen een schikking tussen u en uw werkgever tot stand te brengen.

Let wel: zoals aangegeven zijn procedures ingewikkeld. U doet er daarom verstandig aan een rechtsbijstandverlener in te schakelen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://franskuiper.forum-motion.com
 
De Beroepsprocedure in een Sociaal-Zekerheidsgeschil Deel 1 van 2
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Frans-Kuiper Forum en Website :: Sarcoidose-
Ga naar: