you can find severall things on my forum,tips for the computer,information abouth sarcoidos,fotos
 
IndexRegistrerenKalenderGalerijFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen
I am still looking for people who want to join my site. So if you are up for that just register yourself.I am also open for further suggestions about improving my site.
Clock
ShoutMix

ShoutMix chat widget
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Wie is er online?
Er zijn in totaal 1 gebruiker online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 10. Dit aantal is bereikt op vr jan 25, 2013 9:53 pm.

Deel | 
 

 Sarcoidose van het bot

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Frans
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 77
Points : 202
Join date : 08-05-09
Leeftijd : 52
Woonplaats : Emmen

BerichtOnderwerp: Sarcoidose van het bot   vr mei 08, 2009 8:48 pm


Sarcoïdose van het bot


Verstoring in de botopbouwcyclus kan tot verlies aan botmassa en botsterkte aanleiding geven via een proces van botontkalking omschreven door de medische begrippen osteopenie (lichte botontkalking) en osteoporose (ernstige botontkalking met verhoogde breekbaarheid).

De hoogste botdichtheid, ook wel piekbotmassa, wordt doorgaans bereikt rond de 25-jarige leeftijd. De piekbotmassa wordt voornamelijk erfelijk bepaald; slechts 20% wordt door hormonale factoren en invloeden van levensstijl zoals voeding (calciuminname), lichaamsbeweging, roken en medicijngebruik (thyreomimetica/corticosteroïden) bepaald.

Wanneer de gemeten botdichtheid laag is en past bij osteoporose, bestaat er een verhoogde fractuurkans, en dient behandeling te volgen nadat eventuele oorzaken zijn bekeken. Wanneer de indicatie voor corticosteroïden hard genoeg is, dient men voor preventief gebruik bisfosfonaten te overwegen.

Naast botontkalking door het wegvallen van oestrogeenproductie in de eierstokken bij het intreden van de menopauze treedt er een aan leeftijd gerelateerde vermindering van de botdichtheid op. Deze vermindering start ergens tussen de dertig- en veertigjarige leeftijd. Voor man en vrouw is dit gelijk en bedraagt zo'n 0,5% per jaar. In de eerste 10 jaar van de menopauze verliest de vrouw ongeveer 1% botdichtheid per jaar. Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Gezien dit indrukwekkend fysiologisch verlies aan botdichtheid is het duidelijk dat andere factoren die botontkalking stimuleren tijdig dienen te worden onderkend.

Corticosteroïd-geïnduceerde botontkalking
Bij sarcoïdose kunnen specifieke organen betrokken zijn: sarcoïdontstekingen kunnen leiden tot onherstelbaar functieverlies van de betreffende organen. Wanneer deze ontstekingsreacties dergelijke effecten lijken te (gaan) veroorzaken is behandeling met (gluco)corticosteroïden, middelen als prednison, veelal onontkoombaar. Ook in Nederland blijkt dat er bij 55% van alle sarcoïdosepatiënten corticosteroïden voorgeschreven (moeten) worden.

Bij langdurig gebruik en in hooggedoseerde hoeveelheden kunnen corticosteroïden vrijwel alle ontstekingsprocessen krachtig remmen. Het gebruik van corticosteroïden kan echter onder deze omstandigheden leiden tot diabetes (ontregeling van de bloedsuikerwaarden), verhoging van bloeddruk, vochtretentie (vochtophoping), gewichtstoename, staarvorming (vertroebelingen van de lens in het oog) en vermindering van steunweefsel zoals dunner worden van de huid (huidatrofie) en botontkalking. Natuurlijk zijn al deze bijwerkingen zeer bezwaarlijk. Bij dergelijke indicaties moet men dan ook stevig in de schoenen staan alvorens lang en in hoge doses prednison voor te schrijven. Weliswaar kunnen enkele van deze bijwerkingen redelijk gecompenseerd (voorkomen/behandeld) worden. Zo is er de laatste jaren een vlucht in de diagnostiek en behandeling van botontkalking. Bij verscheidene chronische ziekten is echter gebleken dat ondanks langdurig prednisongebruik te weinig patiënten 'botbeschermende' medicamenten gebruikt. De botdichtheid is bij geen enkele dosering corticosteroïden volstrekt veilig, alhoewel doseringen onder de 5 mg prednison per dag redelijk veilig lijken.

Niet ieder type botweefsel reageert even snel op het gebruik van corticosteroïden. Vooral trabeculair bot heeft hieronder te lijden, dat wil zeggen de lumbale wervelkolom (onderrug) en distale radius (pols). Het belangrijkste verlies aan botdichtheid treedt op gedurende de eerste maanden bij het gebruik van corticosteroïden en lijkt aanzienlijk te vertragen 6 tot 12 maanden na aanvang van corticosteroïdgebruik.

Om botontkalking in de algemeenheid en bij intensief corticosteroïdgebruik in het bijzonder zoveel mogelijk te minimaliseren kan men ook zelf enkele zaken in acht nemen:
• Veel beweging.
• Een ruime kalkinname van meer dan 1000 gram op jaarbasis te garanderen

(bijvoorbeeld: 2 glazen melk, 3 plakken kaas, 1 bakje yoghurt dagelijks). Ook

vruchtensappen en verse groentes bevatten calcium.
• Men dient het vetoplosbare 25-OH-vitamine D binnen te krijgen dat zich bij-

voorbeeld in boter bevindt. In de huid wordt onder invloed van zonlicht dit 25-

OH-vitamine D omgezet in het actieve botopbouwende 1,25-di-OH-vitamine D.
• Oestrogenen, eventueel oestrogeen-substitutie (vervanging) bij vrouwen in de

menopauze; Testosteron, eventueel androgeensubstitutie bij hypogonadisme.
• Bisfosfonaten toedienen om de botontkalking te remmen.

Diagnostiek en behandeling van botontkalking
Risicofactoren voor botontkalking zijn onder meer een vroeg intredende menopauze, erfelijke belasting ten aanzien van botontkalking, overmatig alcoholgebruik, roken, weinig lichaamsbeweging en zonlicht en de belasting door chronische ontstekingen. De botdichtheid kan ingeschat worden naar de leeftijd waarop en het aantal botbreuken dat er heeft plaatsgevonden. Een zeer ruwe schatting van botontkalking is soms mogelijk op basis van gewone röntgenfoto's. De laatste jaren worden er meer betrouwbare en minder patiëntbelastende meetmethoden toegepast.

Bisfosfonaten zijn medicijnen die de botafbraak krachtig kunnen remmen. Voor de steroïd-geïndiceerde botontkalking zijn er verscheidene medicamenten in deze groep: als laatste, maar zeer welkome aanvulling is aan dit lijstje alendronaat (alendroninezuur) toegevoegd. Studies naar de effectiviteit van deze middelen hebben aangetoond dat bisfosfonaten als alendronaat per jaar 1-2% toename van botdichtheid kunnen bewerkstelligen. Dit is op de langere termijn zeer de moeite waard, aangezien zo het fractuurrisico al binnen het jaar kan worden verlaagd. Bij 'harde' indicatie voor corticosteroïden kan zowel vroeg- als laatbehandeling met bisfosfonaten zinvol zijn als bescherming tegen en behandeling van botontkalking.
[/size][/size][/size]
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://franskuiper.forum-motion.com
 
Sarcoidose van het bot
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Frans-Kuiper Forum en Website :: Sarcoidose-
Ga naar: