you can find severall things on my forum,tips for the computer,information abouth sarcoidos,fotos
 
IndexRegistrerenKalenderGalerijFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen
I am still looking for people who want to join my site. So if you are up for that just register yourself.I am also open for further suggestions about improving my site.
Clock
ShoutMix

ShoutMix chat widget
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Wie is er online?
Er zijn in totaal 1 gebruiker online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 10. Dit aantal is bereikt op vr jan 25, 2013 9:53 pm.

Deel | 
 

 Sarcoidose van de lever en nieren

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Frans
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 77
Points : 202
Join date : 08-05-09
Leeftijd : 52
Woonplaats : Emmen

BerichtOnderwerp: Sarcoidose van de lever en nieren   vr mei 08, 2009 9:24 pm

Sarcoïdose van de lever en nieren


De lever is een orgaan dat essentieel is voor de stofwisseling, en kan beschouwd worden als chemische fabriek welke heel veel eiwitten produceerd zoals bijvoorbeeld de stollingsfactoren. In de lever kunnen granulomen gevonden worden bij ongeveer 2/3 van de patienten met sarcoïdose. Wanneer dergelijke granulomen gevonden worden in een leverbiopt kan niet zomaar de diagnose sarcoïdose gesteld worden omdat levergranulomen voor kunnen komen bij een groot aantal andere ziekten. Voorbeelden hiervan zijn schimmel infecties, tuberculose, lymfomen, bepaalde virale infecties en autoimmuunziekten zoals "primaire biliaire cirrhose". Bij de laatst genoemde aandoening worden antistoffen gevonden tegen een bestanddeel van de cel (mitochondriën). Wanneer levergranulomen gevonden worden is de diagnose sarcoïdose dus niet zomaar gesteld, andere ziekten moeten uitgesloten worden door aanvullende diagnostiek zoals aanvullende kleuringen op het leverbiopt.


Levergranulomen zijn gewoonlijk symptoomloos maar kunnen lijden tot verminderde galafvloed door de lever, verminderde doorbloeding van de lever en zelfs trombose. In slechts 20% van de patienten is de lever vergroot. Laboratorium onderzoek laat vaak een verhoogd alkalische fosfotase gehalte, g-GT gehalte, immunoglobulines en ACE gehalte zien. Verder wordt bij 60% van de patienten met behulp van een CT-scan vergrote klieren in de bovenbuik gevonden. In zeldzame gevallen en vooral bij jonge zwarte mannen kan zogenaamde chronische galophoping gevonden worden, welke gepaard gaat met koorts, malaise gewichtsverlies en jeuk. Dit syndroom kan leiden tot ernstige bindweefselvorming in de lever. Afhankelijk van de ernst kan behandeling met steroiden overwogen worden. De aanwezigheid van granulomen in de lever behoeft gewoonlijk geen behandeling.


De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed, regelen de bloeddruk en spelen een belangrijke rol in de zuur-, zout-, mineraal- en kalk-huishouding. Daarnaast vervaardigen de nieren een belangrijk hormoon, wat het beenmerg aanzet tot de productie van rode bloedcellen. Het niet of onvolledig functioneren van de nier heeft dus ernstige gevolgen voor de water- en zouthuishouding en kan snel aanleiding geven tot de ophoping van afvalstoffen en/of bloedarmoede. De nier is bij sarcoïdose op twee manieren betrokken. Ten eerste door granulomateuze ontsteking in de nier en door een verhoogd kalkgehalte in het bloed. Het laatste kan leiden tot kalkneerslag in de nier en niersteenvorming en tevens het nierweefsel aantasten. Dit laatste is een niet reversibel proces, maar wordt enigzins gecompenseerd door de natuurlijke overcapacitiet van onze nieren. Hoe vaak granulomateuze nierontsteking voor komt is niet helemaal duidelijk. Nierfalen door granulomateuze ontsteking bij sarcoidose is eveneens beschreven.


Diagnostiek en behandeling


Met behulp van een nierbiopt kunnen de granulomen worden gevonden. Bij urine onderzoek kunnen witte en rode bloedcellen en cylinders in de urine gevonden worden, gewoonlijk geen eiwit. Ook de bepaling van het kreatinine en kalk gehalte in het bloed kan diagnotiserend werken, evenals de meeting van de bloeddruk. Niersarcoidose reageert gewoonlijk heel goed op steroiden zoals prednison. Verhoogd kalk gehalte door het activeren van vitamine-D door granulomen reageert eveneens goed op corticosteroiden. Andere beschreven opties voor behandeling zijn hydroxychloroquine of ketoconazole. Wanneer geen normalisatie van het kalkgehalte optreed met steroïd-therapie moet men bedacht zijn op een verhoogde bijschildklieractiviteit. In uitzonderlijke gevallen dient te worden overgegaan tot nierdialyse.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://franskuiper.forum-motion.com
 
Sarcoidose van de lever en nieren
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Frans-Kuiper Forum en Website :: Sarcoidose-
Ga naar: