you can find severall things on my forum,tips for the computer,information abouth sarcoidos,fotos
 
IndexRegistrerenKalenderGalerijFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen
I am still looking for people who want to join my site. So if you are up for that just register yourself.I am also open for further suggestions about improving my site.
Clock
ShoutMix

ShoutMix chat widget
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Wie is er online?
Er zijn in totaal 1 gebruiker online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 10. Dit aantal is bereikt op vr jan 25, 2013 9:53 pm.

Deel | 
 

 Spierklachten bij Sarcoidose

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Frans
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 77
Points : 202
Join date : 08-05-09
Leeftijd : 52
Woonplaats : Emmen

BerichtOnderwerp: Spierklachten bij Sarcoidose   vr mei 08, 2009 9:28 pm

Spierklachten bij sarcoïdose

Bij sarcoïdose komen spierklachten nogal eens voor. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door moeheid ten gevolge van het algemeen voorkomen van sarcoïdose, maar ook doordat de spieren op de één of andere manier zijn aangetast door de sarcoïdose.

Onderliggend spierlijden

Er kunnen zich bepaalde ontstekingsgerelateerde produkten ophopen in de spieren, wat diffuse spierklachten kan geven. Daarnaast blijken zich in de spieren in 50 tot 80 % van de gevallen sarcoïd-granulomen te bevinden, wat meer lokale spierklachten kan geven. Ook kan een gehele spier verdikt zijn door sarcoïd-gerelateerd ontstekingsmatreiaal, de zogenaamde nodi of pseudohypertrofie.

In zijn algemeenheid kunnen de klachten bestaan uit algehele malaise, moeheid, spierpijn en uiteindelijk spierkrachtvermindering. Indien het vermoeden bestaat dat er spierafwijkingen bestaan, is dit in principe aan te tonen met behulp van een aantal onderzoekingen:
Bloedonderzoek op spierenzyme met name van creatininephosphokinase (CPK).
Spierstatus, een spierkrachtonderzoek van verschillende spiergroepen
Geleidingsonderzoek middels electromyografie (EMG).
Beeldvormend onderzoek middels MRI-scan.
Stofwisselingsonderzoek (zelden nodig).
Spierbiopsie met hierop volgend microscopisch weefselonderzoek.

Daarnaast is het van belang of spierklachten slechter worden bij belasten, of juist beter worden bij belasting. Uiteindelijk leiden spierklachten, door ze minder te gebruiken en ze te ontzien, tot vermindering van spierkracht. Dit verlies aan spierkracht kunnen we vermijden door training. Deze training dient op maat te zijn: gedoseerde training. Dit kan professioneel geschieden door een fysiotherapeut(e).

Wanneer er abnormale concentraties spierenzymen in het bloed gemeten worden, spontaan of na minimale inspanning, dan spreken we van spierontsteking. Verder belasten in dergelijke gevallen is dan mogelijk schadelijk.

De spierontsteking dient veelal medicamenteus te worden behandeld: hiertoe kunnen analgetica (paracetamol, e.d.), niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's) worden gebruikt. Bij heftige ontstekingen zijn corticosteroïden veelal nodig. Anderzijds hebben corticosteroïden soms een averechts effect op spierpijn en spierkracht: corticosteroïd-geïnduceerde myopathie. Om op termijn met de laagst-mogelijke dosering corticosteroïden uit te kunnen komen, is nogal eens een prednison-sparend middel nodig, zoals methotrexaat.

Naast medikamenten die op de individuele situatie moeten zijn toegesneden, kan een gebalanceerd revalidatieprogramma van belang zijn. De mogelijkheden (en ook de onmogelijkheden) hiertoe worden behandeld in Therapie.
BehandelingOefentherapie
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://franskuiper.forum-motion.com
 
Spierklachten bij Sarcoidose
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Frans-Kuiper Forum en Website :: Sarcoidose-
Ga naar: