you can find severall things on my forum,tips for the computer,information abouth sarcoidos,fotos
 
IndexRegistrerenKalenderGalerijFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen
I am still looking for people who want to join my site. So if you are up for that just register yourself.I am also open for further suggestions about improving my site.
Clock
ShoutMix

ShoutMix chat widget
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Wie is er online?
Er zijn in totaal 1 gebruiker online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 10. Dit aantal is bereikt op vr jan 25, 2013 9:53 pm.

Deel | 
 

 Dunne vezelneuropathie bij sarcoidose.

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Frans
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 77
Points : 202
Join date : 08-05-09
Leeftijd : 52
Woonplaats : Emmen

BerichtOnderwerp: Dunne vezelneuropathie bij sarcoidose.   vr mei 08, 2009 9:32 pm

Dr. Marjolein Drent, longarts en hoofd van het Sarcoidose Management Centrum AZM ziet regelmatige chronische sarcoidosepatienten op haar sprekuur van wie een aantal naast de veel gerapporteerde longklachten ook last hebben van bijv. erge pijn in de benen en pijn in de borst. Om dit te onderzoeken deed zij een beroep op het Pijnteam en de afdeling Neurologie. Leverde niks op. Tot dat Elske Hoitsma ontdekte dat er nog nooit eerder herkende complicatie bij deze patiënten, namelijke dunne vezelneuropathie (zenuwaandoening). Naast pijn hadden veel van patiënten vegatatieve klachten bijvoorbeeld diarree, obstipatie, heftige transpiratie, droge mond en ogen, hartkloppingen, blozen en impotentie bij mannen. Al deze klachten kunnen worden veroorzaakt door dunne zenuwvezels, de fijnere bedrading van het zenuwstelsel naar de organen. Ze ontdekte dat 60 tot 70% van de patiënten een afwijking hadden in het voelen van temperatuursverschillen en 1 persoon moest zelfs een thermometer op de kraan laten plaatsen om zichzelf niet te verbranden.

Via een huidbiopt bij mensen met Sarcoïdose en gezonde mensen heeft ze de dunne zenuwvezels in de opperhuid onderzocht. Bij alle patiënten bevatte het huidbiopt veel minder dunne zenuwvezels dan de huidbiopten van gezonde mensen. De dunne vezels zijn dus inderdaad bij sarcopatienten aangetast. Momenteel heeft het onderzoek weinig gevolgen voor de behandeling van Sarcoïdose omdat ze nog niet weten welk mechanisme deze neuropathie veroorzaakt. Wel kunnen ze nu de pijnklachten gerichter behandelen. Longartsen die mensen met sarco behandelen verwijzen ze zelden naar een neuroloog. Bovendien behoort onderzoek naar het mogelijk bestaan van een dunne vezelneuropathie niet tot het standaardpakket van een neuroloog. Aangezien allerlei organen worden aangestuurd door dit stelsel kan een neuropathie zorgen voor een plotselinge hartdood. Dit is bekend van patiënten met suikerziekte onder andere. Om te onderzoeken in welke mate het vegetatieve stelsel is aangetast bij sarcoidosepatienten willen ze de aansturing van de dunnen zenuwvezels naar het hart onderzoeken.

Bron:sarcoidose nieuws

Wetenschapsmarkt Neuromusculaire Ziekten

Congres voor mensen met een zenuw- of spierziekte
woensdag 12 maart 2003
congrescentrum ‘De Werelt’ in Lunteren

Dunne-vezelneuropathie: een niet eerder herkende complicatie bij sarcoïdose

E.Hoitsma1,2,4, M.Marziniak5, C.G.Faber1, J.P.H.Reulen2, C.Sommer 5, M.De Baets1,4, M.Drent3,4
Dept of Neurology1 , Dept of Clinical Neurophysiology2, Dept of Pulmonology3, Sarcoidosis Management Center4, University Hospital Maastricht, the Netherlands
Dept of Neurology5, University Hospital Wuerzburg, Germany

Sarcoïdose is een ontstekingsziekte van onbekende oorzaak. Naast klachten van de longen heeft een groot aantal sarcoïdosepatiënten ogenschijnlijk aspecifieke klachten zoals pijn, vermoeidheid en diarree. Tot dusverre is geen oorzaak bekend als oorzaak van deze klachten. Wij constateerden bij sarcoïdosepatiënten een steeds terugkerend patroon in symptomen, sterk suggestief voor een dunne-vezelneuropathie (DVN).

Dunne-vezelneuropathie is een aandoening van dunne zenuwvezels. Klachten betreffen pijn, tintelingen, en een verminderd gevoel voor temperatuur. Vegetatieve klachten treden op indien ook de autonome vezels zijn aangedaan. Bij een dunne-vezelneuropathie is er sprake van een gestoord gevoel voor temperatuursveranderingen en is er een afname van het aantal zenuwvezels in de huid, hetgeen beide getest kan worden.

In totaal werden 59 sarcoïdosepatiënten onderzocht met klachten passend bij dunne-vezelneuropathie. Allen ondergingen EMG van de onderste ledematen, en temperatuurdrempelonderzoek (TDO) aan beide handen en voeten. De laatste 7 opeenvolgende patiënten en 6 gezonde controles ondergingen een huidbiopt.

EMG (hiermee worden dikke zenuwen onderzocht) toonde normale bevindingen bij alle patiënten. Temperatuurdrempelonderzoek toonde een afwijkende temperatuursensatie bij 43 patiënten (73 %). Het aantal zenuwvezels was bij de 7 patiënten significant minder dan bij de 6 gezonde controles.

Gebaseerd op de klachten van de patiënten, resultaten van temperatuurdrempelonderzoek en huidbiopt lijkt dunne-vezelneuropathie een verrassend vaak voorkomende en tot nog toe niet herkende complicatie bij sarcoïdose te zijn.

Een deel van de klachten bij sarcoïdosepatiënten kan nu dus wel verklaard worden. Vervolgonderzoek is nu nodig naar de oorzaak, het beloop en de behandeling van de aandoening.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://franskuiper.forum-motion.com
 
Dunne vezelneuropathie bij sarcoidose.
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Frans-Kuiper Forum en Website :: Sarcoidose-
Ga naar: